Ervipar

Научен назив:
Aphidius ervi
Општоприфатено име:
Паразитска оса
Категорија на производ:
Природен непријател
Се користи за:
Се користи за: Лисни вошки
  • За контрола на големи вошки како Macrosiphum spp. и стакленички компир вошка

  • Може да се користи превентивно или при првите знаци на присуство на штетници

Оваа страница е преведена со машински превод
Play
  • За контрола на големи вошки како Macrosiphum spp. и стакленички компир вошка

  • Може да се користи превентивно или при првите знаци на присуство на штетници

Се користи за

Се користи за

Штетници

Особено за вошка вошка компир (Macrosiphum euphorbiae) и стакленички вошка компир (Aulacorthum solani). Ервипар ја паразитира и вошката вошка на тутунот (Myzus persicae var. nicotianae).

Како функционира

Како функционира

Начин на дејствување

Возрасните паразитски оси излегуваат од мумиите, а женките ги положуваат своите јајца во вошки. Следната генерација паразитски оси се развиваат во внатрешноста на вошката вошка, која се претвора во кожеста мумија. Возрасната паразитска оса излегува низ дупка на задниот дел од мумијата. Првите мумии се забележуваат во културата околу 10-14 дена по првото внесување.

Визуелен ефект

Паразитизираните вошки се претвораат во кафеава мумија.

Спецификации на производи

Спецификации на производи

Големина на пакувањето250; 500; 5.000 мумии.
ПрезентацијаШише од 100 ml; Картонски цилиндар од 0,9 литри.
НосачКорпи од леќата.
Упатства за употреба

Упатства за употреба

Апликација

  • Распоредете го материјалот на плочи од камена волна или во Diboxes
  • Погрижете се материјалот да остане сув и да не се помести од местото на внесување барем неколку дена
Play

Дозирање

Дозата на Ervipar зависи од климата, културата и густината на вошката вошка и секогаш треба да се прилагодува на конкретната ситуација. Започнете со воведување превентивно веднаш по садењето на културата. Стапките на воведување обично се движат од 0,25-2 на m 2/испуштање. Испуштањата треба да се повторуваат неделно во периодот кога се очекува наезда на вошка вошка. Консултирајте се со советник на Koppert или признат дистрибутер на производите на Koppert за совет за најдобрата стратегија за вашата ситуација.

Услови на животната средина

Најефективен помеѓу 20 и 25°C (68 и 77°F). Не е ефикасен на температури над 30°C/86°F.

Комбинирана употреба

Може да се користи во комбинација со други средства за биоконтрола на вошките вошки, како на пример Aphidend.

Несакани дејства

Пестицидите може да имаат (ин)директни ефекти врз биолошките решенија. Откријте кои пестициди имаат несакани дејства врз овој производ.

Оди до база на податоци за несакани дејства
Ракување со производи

Ракување со производи

Време на складирање по приемот

Аплицирајте што е можно поскоро по приемот. Доколку е потребно, производот може да се чува 1-2 дена.

Температура на складирање

8-10°C/47-50°F.

Услови за складирање

Во темница.

Се применуваат општите услови на Koppert (Koppert B.V. и/или нејзините поврзани компании). Користете само производи што се дозволени во вашата земја/држава и за вашата култура. Секогаш бидете усогласени со локалните регистрации. Koppert не може да се смета за одговорна за неовластена употреба. Koppert не е одговорна за никаква загуба на квалитет доколку производот е складиран подолго време отколку што е препорачано и/или под несоодветни услови.

Ви треба помош?