Fortafol

Активна состојка:
Фулвична киселина во екстракт од билки
Општоприфатено име:
Биостимуланс на основа на хуминска и фулвинска киселина растворлив во вода
Категорија на производ:
Biostimulant
 • Биостимулант растворлив во вода

 • Одобрено за употреба во органско одгледување

Оваа страница е преведена со машински превод
Fortafol-D_5ltr-bewerkt.jpg
Play
Play
 • Биостимулант растворлив во вода

 • Одобрено за употреба во органско одгледување

Се користи за

Се користи за

Користете Vidi Fol за да го стимулирате растот и да го зајакнете родот.

Култури

Сите култури.

Како функционира

Како функционира

Начин на дејствување

Фулвични киселини ја подобруваат пропустливоста на клеточните мембрани, што доведува до подобар транспорт на хранливи материи. Ова резултира со повисока фотосинтеза и подобар раст.

Спецификации на производи

Спецификации на производи

Големина на пакувањетоКонтејнери од 1 и 5 литри.
ПрезентацијаТечност со силен мирис на нане.
содржина1% фулвична киселина во екстракт од билки.
Упатства за употреба

Упатства за употреба

Подготовка

Фолијарна апликација:

 • Добро протресете го садот пред употреба
 • Наполнете го резервоарот за апликација со половина од потребната количина на вода
 • Додадете ја точната количина на Види Фол во водата
 • Темелно измешајте
 • Наполнете го резервоарот со преостанатата количина на вода
 • рН на растворот треба да биде помеѓу 5 и 7
 • Испрскајте веднаш по подготовката

Примена преку системи за наводнување:

 • Растворете ја потребната количина на Vidi Fol во соодветна количина на вода за уредот што се користи
 • рН на растворот треба да биде помеѓу 5 и 7

Апликација

Може да се нанесува со стандардна опрема за прскање или капење.

Примена како наводнување или преку систем за наводнување:

 • Се препорачува посебен резервоар/контејнер за правилна подготовка и примена на производот
 • Секогаш додавајте Види Фол во водата за наводнување по песочниот филтер, идеално директно вбризгуван на вентилот за наводнување со помош на пумпа за инјектирање (на пр. Досатрон) или вентури
 • Избегнувајте одводнување во подлогите при нанесување со капење/капење за да се спречи истекување
 • Погрижете се Види Фол (Фортафол) да не остане во системот за наводнување во текот на ноќта
 • Редовно користете средства за дезинфекција за да го одржувате системот за наводнување чист, но не користете Vidi Fol истовремено со средството за дезинфекција

Примена со прскање:

 • Секогаш проверувајте дали резервоарот за прскање е чист
 • Обезбедете добра покриеност на културите
Play

Дозирање

 • Дозата на Vidi Fol зависи од културата, подлогата за раст и климата и секогаш треба да се прилагодува на конкретната ситуација.
 • Започнете со примена превентивно веднаш по садењето на културата
 • Стапките на примена обично се движат од 0,5-3 литри/ха
 • Апликациите треба да се повторуваат неколку пати
 • Консултирајте се со советник на Koppert или признат дистрибутер на производите на Koppert за совет за најдобрата стратегија за вашата ситуација

Компатибилност

 • Не мешајте Vidi Fol со производи што содржат калциум за да избегнете врнежи
 • Не мешајте Vidi Fol со системски пестициди
 • Зголеменото навлегување на соединенија со пестициди може да предизвика оштетување на растенијата
 • Не се мешајте со корисни микроби

Услови на животната средина

 • PH на растворот треба да биде помеѓу pH 5-7.
 • Младите растенија можат да бидат чувствителни. Тестирајте ја чувствителноста на растенијата во мал обем, пред целосен третман.
 • Не мешајте го Fortafol со производи кои содржат калциум и избегнувајте мешање на производот со пестициди. Зголеменото навлегување на овие соединенија може да предизвика оштетување на растенијата.

Белешки

 • Во некои земји производот се продава под старото име Fortafol
 • Vidi Fol може да предизвика оштетување на младите растенија. Тестирајте ја чувствителноста на растенијата во мал обем, пред целосен третман
Ракување со производи

Ракување со производи

Време на складирање по приемот

 • Видете го пакувањето за датумот на истекување.
 • Времето на складирање е значително намалено откако ќе се отвори пакувањето.

Температура на складирање

5-20°C/41-68°F.

Услови за складирање

 • На ладно темно место
 • Избегнувајте директна сончева светлина
 • Заштитете од смрзнување

Безбедност и мерки на претпазливост

Концентрираниот производ предизвикува сериозно оштетување на очите и е токсичен за водниот живот со долготрајни ефекти.

Се применуваат општите услови на Koppert (Koppert B.V. и/или нејзините поврзани компании). Користете само производи што се дозволени во вашата земја/држава и за вашата култура. Секогаш бидете усогласени со локалните регистрации. Koppert не може да се смета за одговорна за неовластена употреба. Koppert не е одговорна за никаква загуба на квалитет доколку производот е складиран подолго време отколку што е препорачано и/или под несоодветни услови.

Ви треба помош?