Fragaria × ananassa

Јагода

За

Таканаречената градинарска јагода или Fragaria x ananassa, во денешно време нашироко се одгледува поради нејзиниот вкусен плод. Конкретните сорти на јагода се добропознати хибридни сорти на родот Fragaria (заеднички именувани како јагоди).

Технички зборувајќи, јагодата е таканаречено агрегатно додатно овошје. Ова значи дека месестиот, јадлив дел на овошјето не се развива од овулата на растението туку од садот кој ги држи овулите. Таканаречените „семиња“ (ахении) што се видливи на лушпата на јагодата, се всушност овулите на цветот со семето внатре.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв