Punica granatum

Калинка

За

Калинката (Punica granatum) е мало дрво или листопаден жбун кој припаѓа на фамилијата Lythraceae. Растението може да порасне во висина помеѓу 5 и 8 метри (16 и 26 стапки). Калинката првобитно е одгледувана во близина на денешен Иран со распространетост кон Средоземноморскиот регион и Северна Индија.

Цветовите на дрвото се атрактивни, светлоцрвени и обично имаат од три до седум ливчиња. Некои сорти што не даваат плодови се одгледуваат за нивните цветови. Јадливиот плод на калинката всушност е бобинка и во однос на големината се рангира помеѓу лимон и цитрон, 5-12 cm (2,0–4,7 инчи) во дијаметар.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв