Prunus

Слива

За

Сливата е овошје што припаѓа на подродот Prunus како и на родот Prunus. Ова овошје има многу видови, а таксономистите не може да се согласат колку точно видови има. Во зависност од тоа кого прашувате, моментално постојат од 19 до 40 различни видови сливи. Сепак, само два вида, хексаплоидната Европска слива (Prunus domestica) и диплоидната Јапонска слива (Prunus salicina и хибриди), имаат значајна, комерцијална улога.

Сливата е коскесто овошје па нејзиното цврсто и сочно месо содржи една, тврда семка. Сливата обично не е премногу голема (помеѓу 1-3 инчи во дијаметар) и нејзината форма е сферична или овална. Лушпата на сливата е мека со слој на природен восок.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв