Solanum melongena

Модар патлиџан

За

Модар патлиџан (Solanum melongena) е посебен вид на зрнец и нашироко се произведува поради неговиот вкусен плод. Во Северна Америка и Австралија плодот се нарекува црн патлиџан, а во Јужна Афика и Југоисточна Азија е познат како син патлиџан.

Модриот патлиџан е член на родот Solanum па според тоа е во сродство со доматот и компирот. Ботанички зборувајќи, сепак, модриот патлиџан се класифицира како бобинка. Плодот содржи многу мали и меки семки. Овие семки имаат малку горчлив вкус, бидејќи содржат никотиноидни алкалоиди, исто како тутунот.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв