Печурка

Печурка

Печурка, или габа, е месестото, плодно тело што содржи спороносни структури, обично произведена над земја на почва или на свој извор на храна.

Јадливите печурки се месести и јадливи плодни тела на неколку сорти на макрогаби (габи што имаат плодни структури што се доволно големи да се забележат со голо око). Тие може да се појават под земја (хипогејни) или над земја (епигејни) каде што може да се собираат со рака. Јадливоста може да се дефинира според критериуми што вклучуваат отсуство на отровни ефекти врз луѓе и посакуван вкус и арома.

Најмногу од печурките што се продаваат во супермаркети се комерцијално одгледувани на фарми за печурки. Најпопуларната од нив, Agaricus bisporus (шампињони), се смета за безбедна за јадење за најмногу од луѓето, бидејќи се одгледува во контролирани, стерилизирани средини. Неколку сорти на A. bisporus се одгледуваат комерцијално, вклучувајќи бели, кримини и портобело. Многу други видови на печурки исто така се комерцијално достапни бидејќи одгледувачите бараат нови и единствени вкусови за пазарот.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв