Nopath

Активна состојка:
Thyme oil, Peppermint oil
Општоприфатено име:
Природен производ базиран на растително масло
Категорија на производ:
Ботанички фунгицид
 • За контрола на разни габични заболувања

 • Исто така, го промовира растот на растенијата

 • Погоден за органско одгледување

Оваа страница е преведена со машински превод
 • За контрола на разни габични заболувања

 • Исто така, го промовира растот на растенијата

 • Погоден за органско одгледување

Се користи за

Се користи за

Користете Nopath за лекување на габични заболувања на различни делови од растението.

Болести

Габични заболувања Pythium spp., Botrytis spp., Fusarium oxysporum, Нежен мувла (Peronosporaceae), Phytophthora spp., Alternaria solani, Rhizoctonia solani. Регистрацијата на цели може да варира по земја.

Култури

Применливо во широк спектар на култури.

Како функционира

Како функционира

Начин на дејствување

Етеричните масла нарушуваат неколку есенцијални биохемиски процеси во клетките на габите. Ова нарушување доведува до смрт на овие клетки.

Визуелен ефект

Напредокот на болеста запира или забавува.

Спецификации на производи

Спецификации на производи

Големина на пакувањето шише од 1 литар; Контејнер од 5 литри.
Формулација Масло за емулзија во вода (EW).
Концентрација 15% масло од мајчина душица (Thymus vulgaris), 15% масло од нане (Mentha x piperita).
Упатства за употреба

Упатства за употреба

Подготовка

 • Добро протресете го шишето или садот пред употреба
 • Наполнете го резервоарот со половина од потребната количина на вода
 • Додадете ја потребната количина Nopath
 • Добро промешајте
 • Додадете ја преостанатата количина вода додека одржувате мешање
 • Испрскајте или натопете веднаш по подготовката

Апликација

Nopath може да се нанесе преку натопување или капе во основата на растението околу корените или да се испрска врз крошната на растението. Не нанесувајте Nopath со уреди за замаглување или мала јачина на магла

Примена со наводнување капка по капка:

 • Погрижете се Nopath да не остане во системот за наводнување во текот на ноќта, туку да заврши во подлогата
 • Користете средства за дезинфекција редовно за да го одржувате системот за наводнување чист, но не користете Nopath истовремено со средството за дезинфекција.

Примена со прскање:

 • Спреј како спреј за целосна крошна користејќи стандардна опрема за прскање со висок притисок. Користете фина млазница помала од 300 микрони за најдобро покривање на растенијата
 • рН на растворот треба да биде помеѓу 5 и 7
 • Темелно исплакнете ја опремата за прскање по употребата за да избегнете затнување

Дозирање

 • Дозата на Nopath зависи од состојбата на културата и болеста и секогаш треба да се приспособува на конкретните услови
 • Нанесете 0,1-0,5 литри/100 литри вода
 • Секогаш проверувајте ја етикетата на производот за повеќе информации
 • Консултирајте се со советник на Koppert или признат дистрибутер на производите на Koppert за совет за најдобрата стратегија за вашата ситуација

Тајминг

Започнете со примена кога ќе почнат да се појавуваат болести.

Услови на животната средина

 • Пожелно е да се изврши апликацијата наутро или попладне
 • Не нанесувајте за време на максимално сонце
 • Не нанесувајте ако се очекува дожд во рок од 4 часа по нанесувањето

Компатибилност

 • Nopath е компатибилен со листовиден ѓубрива освен оние кои содржат калциум. Дознајте кои производи се компатибилниили контактирајте со вашиот локален претставник за совет
 • Избегнувајте мешање на Nopath со пестициди бидејќи прекумерната апсорпција на вториот од растението може да предизвика оштетување

Белешки

Нопатот може да предизвика оштетување на младите растенија. Тестирајте ја чувствителноста на растенијата во мал обем, пред целосен третман.

Мерки на претпазливост

Концентрираниот производ предизвикува сериозно оштетување на очите и е токсичен за водниот живот со долготрајни ефекти.

Ракување со производи

Ракување со производи

Време на складирање по приемот

Видете го пакувањето за датумот на истекување. По отворањето, чувајте го на ладно и користете го во рок од 2 недели.

Температура на складирање

5-20°C/41-68°F.

Услови за складирање

Чувајте го производот во оригиналното затворено пакување на суво и темно место.

Отстранување

Фрлете ја содржината и контејнерот во пунктот за собирање опасен или посебен отпад, во согласност со локалната регулатива.

Се применуваат општите услови на Koppert (Koppert B.V. и/или нејзините поврзани компании). Користете само производи што се дозволени во вашата земја/држава и за вашата култура. Секогаш бидете усогласени со локалните регистрации. Koppert не може да се смета за одговорна за неовластена употреба. Koppert не е одговорна за никаква загуба на квалитет доколку производот е складиран подолго време отколку што е препорачано и/или под несоодветни услови.

Ви треба помош?