Scia-Rid

Научен назив:
Steinernema feltiae
Општоприфатено име:
Ентомопатогена нематода
Категорија на производ:
Природен непријател
 • За контрола на ларвите на мушичките при одгледување печурки

 • Високо растворлива биоразградлива формулација со долг рок на траење

 • Може да се нанесува со обична опрема за прскање

Оваа страница е преведена со машински превод
Play
Play
 • За контрола на ларвите на мушичките при одгледување печурки

 • Високо растворлива биоразградлива формулација со долг рок на траење

 • Може да се нанесува со обична опрема за прскање

Се користи за

Се користи за

Scia-Rid може да се користи за биолошка контрола на ларвите на мушичките при одгледување печурки.

Штетници

Ларви на мушички на скариди/печурки (Sciaridae) и други видови муви (на пр. мушички на фориди).

Како функционира

Како функционира

Начин на дејствување

Нематодите влегуваат во штетниците и ослободуваат симбиотски бактерии во телесната празнина на штетниците. Овие бактерии го претвораат ткивото на домаќинот во извор на храна, од кој нематодите се хранат, се развиваат и се размножуваат внатре во домаќинот. Ова го убива штетникот во рок од неколку часа до денови по инфекцијата.

Визуелен ефект

Инфицираните инсекти штетници во зоната на коренот стануваат жолто-кафеави, но може да биде тешко да се најдат, поради брзото деградирање.

Play
Спецификации на производи

Спецификации на производи

Големина на пакувањето 500 милиони - 2 кесички од 250 милиони во кутија.
Развојна фаза Инфективни ларви од трета фаза (L3).
Концентрација 86% Steinernema feltiae – 14% инертен биоразградлив носач.
Упатства за употреба

Упатства за употреба

Подготовка

 • Извадете ги кесичките од кутијата и чувајте ги на собна температура 30 минути
 • Испразнете ја содржината на кесичките во кофа која содржи најмалку 2 литри вода по кесичка (температура на водата: 15-20°C/59-68°F)
 • Добро промешајте и оставете ја содржината да кисне пет минути
 • Повторно промешајте и истурете ја содржината на корпата во полуполниот резервоар за прскање (освен кога резервоарот се меша со компатибилен производ)
 • Одржувајте мешање на смесата во резервоарот (на пр. со пумпа за кружење)
 • Наполнете го резервоарот за прскање со потребната количина на вода
 • Нанесете директно по подготовката на растворот за прскање

Апликација

 • Нематодите може да се нанесат со помош на канта за наводнување, прскалка со воздух, преку систем за прскање, со распрскувач за ранец или единица за прскање поставена на возилото
 • За да се избегне блокирање, сите филтри треба да се отстранат, особено ако се пофини од 0,3 mm (50 mesh)
 • Користете максимален притисок од 20 bar/290 psi (на млазницата)
 • Отворот на прскалката треба да биде најмалку 0,5 mm (500 микрони – 35 мрежи) - по можност типови на конусни млазници со висока стапка на проток
 • Потребно е постојано мешање за да се спречи тонењето на нематодите на дното на резервоарот за прскање
 • Избегнувајте распрскувачи опремени со центрифугални или клипни пумпи
 • Температурата на резервоарот за вода не смее да надминува 25°C/77°F и pH мора да биде помеѓу 4 и 8
 • Распоредете го растворот за прскање рамномерно по почвата/средната површина

Примена преку системи за наводнување:

 • Се препорачуваат системи за наводнување компензирани со притисок. Доколку не е достапно, се препорачуваат апликации со прскање или натопување. За инјектирање преку системи Досатрон/Вентури, ве молиме контактирајте го вашиот локален претставник на Коперт за конкретни совети
 • Распрснете го растворот веднаш штом ќе се подготви и во краток временски рок. Не чувајте мешани суспензии
Play

Дозирање

Scia-Rid обично се применува со стапка од 2.000.000 нематоди на m².

Тајминг

Нанесете за време на последното наводнување по обвивката.

Услови на животната средина

 • Steinernema feltiae е активна помеѓу 10-31°C/50-88°F, но најдобро функционира на температури помеѓу 14-26°C/57-79°F
 • Температурата на почвата под 5°C/41°F и над 35°C/95°F може да биде смртоносна
 • Содржината на влага во подлогата за растење мора да се одржува висока неколку дена по нанесувањето. Кога е можно, наводнете ја културата пред и веднаш по нанесувањето

Несакани ефекти и компатибилност

 • Пестицидите можат да имаат (не)директни ефекти врз биолошките раствори
 • Како општо правило за мешање на резервоарот, секогаш додавајте ги нематодите во целосно наполнет резервоар што го содржи компатибилен производ

Проверете ја базата на податоци за несакани ефекти на Koppert или контактирајте со вашиот локален претставник за совет.

Ракување со производи

Ракување со производи

Време на складирање по приемот

Видете го датумот на истекување на кутијата. Во просек, производот може да се чува 2-3 месеци.

Температура на складирање

Ставете го во фрижидер на температура од 2-6°C/35-43°F во вентилиран фрижидер/ладна просторија.

Услови за складирање

По приемот, извадете кутии од изолациското пакување на пратката. Да се чува во темен, вентилиран фрижидер/ладна просторија до употреба.

Преземања

Преземања

Се применуваат општите услови на Koppert (Koppert B.V. и/или нејзините поврзани компании). Користете само производи што се дозволени во вашата земја/држава и за вашата култура. Секогаш бидете усогласени со локалните регистрации. Koppert не може да се смета за одговорна за неовластена употреба. Koppert не е одговорна за никаква загуба на квалитет доколку производот е складиран подолго време отколку што е препорачано и/или под несоодветни услови.

Ви треба помош?