Malus pumila

Јаболко

За

Јаболкницата (често именувана Malus domestica) е најпозната по јаболката, јаболчест плод на дрвото што обично е сладок. Јаболката потекнуваат од Азија и Европа и таму се одгледувани илјадници години, пред eвропските колонизатори да го донесат дрвото во Северна Америка.

Листопадната јаболкница припаѓа на фамилијата рози и сега се одгледува поради нејзиниот плод насекаде низ светот. Таа е најчесто одгледуван вид од родот Malus.

Моментално, се одгледуваат повеќе од 7500 сорти јаболка, секоја со свои сопствени карактеристики. Зрелите јаболка обично имаат црвена, жолта, зелена, румена, или рѓеста боја на лушпата. Дополнително, исто така постои широка лепеза на култивари во две или три бои. Лушпата на јаболката е заштитена со слој на епикутикуларен восок. Јаболката обично имаат жолтеникаво-бела боја на месото (егзокарп). Понекогаш нивното месо исто така е розово или жолто.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв