Citrullus lanatus var. lanatus

Лубеница

За

Лубеницата (Citrullus lanatus var. lanatus) е цветно растение налик на лоза што припаѓа на фамилијата Cucurbitaceae. Растението потекнува од Јужна Африка.

Лубеницата е едногодишно растение што има долги, тенки, ползечки или искачувачки ластари кои се со пет страни и може да растат во должина до 3 метри (или 10 стапки). Растението има влакнести или рапави лисја, налик на вдлабнати пердуви и бојата на цветовите може да биде од бела до жолта. Вкусниот плод на лубеницата е всушност посебен вид бобинка. Таа има цврста но мазна кора и нема внатрешна поделба, па ботанички зборувајќи лубеницата е тиква. Месото на плодот што се разликува по боја од темноцрвена до розова (но исто така може да биде и жолта, бела или портокалова) е обично благо и многу сочно. Месото на плодот содржи многу семки што може да бидат тврди и црни или бели и меки.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв