Cucumis sativus

Краставица

За

Краставицата (Cucumis sativus) е популарно, нашироко одгледувано растение што припаѓа на фамилијата тикви на Cucurbitaceae. Краставицата потекнува од Јужна Азија, поточно од Индија. Историјата на одгледување на растението започнува пред околу 3000 години, а денес се произведува на речиси сите континенти.

Растението краставица претставува лоза ползавец што расте на решетки или други рамки за поддршка. Растението се држи со тенки, обвиткувачки ластари. Растението краставица има големи лисја и дава издолжен цилиндричен плод што може да достигне должина од 60 cm или 24 инчи и 10 cm или 3,9 инчи во дијаметар. Краставиците се формираат од цветови и нивното семе се развива во самиот плод па затоа во ботаничка смисла тие се класифицираат како бобинки. Сепак, како доматите и тиквичката, краставиците често се сметаат за зеленчук, се подготвуваат и се јадат како зеленчук. Краставиците содржат повеќе од 90% вода.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв