За бумбарите

Ефективни опрашувачи

Познато е дека бумбарите се лесни, ефикасни и сигурни опрашувачи. Ова се придобивките од бумбарите:

 • Бумбарите обезбедуваат максимално осигурување за оптимално опрашување, поради нивната голема количина на посети на цвеќе и големиот трансфер на полен.
 • Резултатот од опрашувањето со бумбар е зголемен принос, подобро формиран плод, квалитетен производи побрзо зреење на плодот
 • Бумбарите се сигурни работници, тие работат 7 дена во неделата од самрак до зори
 • Бумбарите работат добро при лоши временски условии заштитени средини
 • Бумбарите се лесни за употреба и бараат мало одржување
 • Бумбарите се безбеднибидејќи не се агресивни
 • Бумбарите вклучуваат пониска ценаво споредба со рачно опрашување

Разлика помеѓу бумбарите и пчелите

 • Бумбарите се активни на ниски температури близу 10°C, додека пчелите стануваат активни на повисоки температури
 • Бумбарите се активни во облачни, магливи и дождливи денови. Пчелите се помалку активни при слаба осветленост
 • Бумбарите работат порано наутро и подоцна во вечерните часови
 • Бумбарите ги опрашуваат цвеќињата преку метод наречен „зумирање-опрашување“, што ќе и овозможи на бумбарот да опрашува цвет во една посета. Пчелата обично треба да го посети цветот помеѓу 7-10 пати, пред целосно да се опрашува.
 • На бумбарите им недостига софистициран комуникациски систем на пчелите и помала е веројатноста да ја напуштат вашата култура за поатрактивни цвеќиња
 • Бумбарите се многу поефикасни опрашувачи од медоносните пчели, тие главно бараат полен наместо нектар и пренесуваат повеќе полен на пестиците со секоја посета.
 • Бумбарите промовираат повисоки стапки на вкрстено опрашување и посетуваат многу повеќе цути во минута
 • Бумбарите се побезбедни за вас и вашите вработени бидејќи се многу помалку агресивни од пчелите
Play

Производство на бумбари

Природниот животен циклус на бумбарот е копиран во лабораториски услови во нашите производствени капацитети. На овој начин, ги обезбедуваме најдобрите услови кои се потребни за да се обезбеди максимална достапност на висококвалитетни колонии на бумбари.

Животен циклус на бумбарите

Во природата, кралиците на бумбарите хибернираат сами и под земја во текот на зимската сезона. Пред хибернација, новите млади кралици ќе го напуштат старото гнездо и ќе се парат со дронови.

Како што температурата се зголемува и се појавува пролетната сезона, новата кралица на бумбарите се буди. Таа ќе почне да бара полен и нектар, како и да бара соодветно место за гнездо.

Откако ќе се избере гнездо, таа ќе почне да снесува јајца за да изгради своја колонија. Приближно 4 недели по сложувањето на првите јајца, првите бумбари работници (сите женки) почнуваат да се појавуваат и да вршат работа и внатре и надвор од гнездото.

Пчелите работнички бараат храна и полен и нектар за да обезбедат ресурси за потомството, како и да вршат работи за одржување на гнездото.

Додека гнездото продолжува да се развива, кралицата нема да го напушти. Таа ќе биде внатре во гнездото, продолжувајќи да снесува јајца и да дава нарачки за работничките бумбари.

Кон крајот на летото, кралицата ќе почне да произведува нови кралици и мажјаци (дронови) со цел колонијата да се репродуцира.

Овие нови матици ќе се парат со мажјаците, ќе го напуштат гнездото и циклусот ќе продолжи. Старата кралица и нејзиното гнездо природно ќе се намалат кон крајот на есента.