Oryza spp.

Ориз

За

Оризот всушност е семе на двa конкретни вида трева: Oryza sativa (Азиски ориз) или Oryza glaberrima (Африкански ориз). Оризот претставува житна култура и е главна храна за голем дел од светското население, особено во Азија.

Оризот е монокотиледон и обично се одгледува како едногодишно растение. Во тропски клими сепак, може да се одгледува како повеќегодишно растение и може да произведува изданки на културата во период од 30 години. Јадливите семиња на растението (арпа) се обично помеѓу 5-12 mm (0,20–0,47 инчи) долги и 2–3 mm (0,079–0,118 инчи) дебели.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв