Lepidoptera

Гасеници

Што се гасеници?

Гасениците се ларви на пеперутки и молци. Пеперутките и молците го формираат редот Lepidoptera, многу голема група со повеќе од 150.000 видови, кои лесно се разликуваат од другите инсекти. Многу од видовите пеперутки кои се активни во текот на денот можат да бидат неверојатно шарени додека молците што летаат ноќе обично се незабележително кафеави и сивкави. Возрасните пеперутки не ги оштетуваат посевите. Повеќето од нив се хранат со нектар. Спротивно на тоа, гасениците имаат усти за гризење и џвакање и можат да проголтаат големи количини растително ткиво. Многу видови предизвикуваат штета на посевите.

Најштетните гасеници што се појавуваат во оранжериите припаѓаат на Noctuidae (ноктуидните молци или бувови), кои се најголеми од сите фамилии на лепидоптера. Повеќето возрасни лица од ова семејство се ноќни. Гасениците претежно куклираат во земјата. Друго семејство кое содржи неколку видови кои ги оштетуваат стакленичките култури е фамилијата на ливчиња, Tortricidae. Името „листурец“ се однесува на фактот дека гасениците често живеат во свиткани лисја. Иако некои видови се ограничени на една култура, повеќето се полифаги.

Play

Животен циклус на гасеници

Play

Видео за контрола на Caterpillar

Погледнете го видеото или одете на нашиот канал на Youtube за да ги видите нашите производи за контрола на гасеницата во акција.

Како да се ослободите од гасеници

Ви треба помош?