Опрашување на отворено поле

Опрашувањето игра клучна улога во формирањето на овошје и семиња. Во контекст на одгледување култури на отворено, ефективно опрашување е клучно за обилните жетви и одржливото земјоделство.

Во средини на отворено поле, пчелите се меѓу најефикасните и најсигурните опрашувачи. Нивните активности за потрага по храна овозможуваат вкрстено опрашување на растенијата, зголемување на генетската разновидност и промовирање на робустен раст на културите.

Посебно бумбарите се најдобри природни опрашувачи за земјоделски култури на отворено, како цреши, јаболка и круши. Овие култури значително го подобруваат и овошките и квалитетот. Тие се робусни и ја извршуваат својата вредна работа дури и при неповолни временски услови, ниски температури и слаб интензитет на светлина. Бумбарите посетуваат до два пати повеќе цвеќиња и пренесуваат до 2,7 пати повеќе полен од медоносните пчели за да им дадат на одгледувачите летечки почеток на оптимално опрашување.

Предности на бумбарите на отворено поле

Во областа на опрашувањето на културите на отворено, одгледувачите најчесто ги користат и пчелите и бумбарите. Сепак, овие два опрашувачи значително се разликуваат во различни аспекти, вклучувајќи го изгледот, потребите за храна, животниот век, комуникацијата и, особено, ефикасноста на опрашувањето.

Бумбарите, со нивните поголеми тела и карактеристични карактеристики, нудат неколку предности во однос на пчелите во подобрувањето на резултатите од опрашувањето:

Капацитет за носење полен

Капацитетот за носење полен на бумбарите е значително супериорен, таложејќи приближно 2,7 пати повеќе полен по цвет во споредба со пчелите. Ова изобилство на полен се покажува како инструмент за промовирање на силно опрашување и придонесува за развој на поуниформа и поголеми овошја и зеленчук, што на крајот доведува до зголемени приноси.

Прилагодливост на временските услови

Бумбарите покажуваат импресивна приспособливост на различни временски услови поради нивната способност да ја регулираат телесната температура. Оваа уникатна карактеристика им овозможува да останат активни на поширок опсег на температури, што ги прави особено ефективни опрашувачи дури и при ладни и влажни временски услови кога пчелите може да покажат намалена активност.

Опрашување на култури на отворено

Кратко цветни култури

Сливите, праските, кајсиите и бадемите се некои кратки цветни култури на отворено поле. Ефективниот период за опрашување и овошките трае само неколку недели. Во ова клучно време, задолжителни се ефикасните и активни опрашувачи, како што се бумбарите. Најдоброто опрашување се случува рано наутро, па затоа се препорачува употреба на бумбари, кои се ранобудни.

Natupol Boosterе развиен за култури со краток (една до четири недели) интензивен период на цветање и кои произведуваат многу нектар. За рано расцутени култури Natupol Trioсо дополнителна изолација е подобар избор.

Долго цветни култури

Овие култури, како што се јаболката, крушите или авокадото, кои се карактеризираат со продолжени периоди на цветање, обезбедуваат континуирани ресурси за нектар и полен, обезбедувајќи им на бумбарите да имаат пристап до храна во текот на целиот циклус на активност.

Трипол, кој содржи 3 голем број колонии е најдобриот избор за долги цветни култури.

Совети за опрашување на култури на отворено

Постигнувањето на оптимално опрашување кај културите на отворено е од витално значење за обезбедување на изобилен принос и здрави, просперитетни растенија. Нашиот совет е дизајниран да ги поттикне одгледувачите како вас со вредни сознанија и докажани стратегии за промовирање на ефективно опрашување. Следејќи ги нашите препораки, можете да го отклучите целосниот потенцијал на опрашувачите на природата и да бидете сведоци на извонредни подобрувања во продуктивноста на вашите култури.

Производи за опрашување на отворено