Hemiptera

брашно бубачки и лушпи инсекти

Што се брашно и лушпи?

Mealybugs (фамилија Pseudococcidae), меките лушпи (фамилија Coccidae) и оклопните лушпи (фамилија Diaspididae) формираат три важни семејства во рамките на суперфамилијата Coccoidea. Ова суперсемејство припаѓа на редот Hemiptera (вистинските бубачки). Coccoidea на прв поглед едвај се препознаваат како инсекти. Женките се без крилја и неподвижни, покриени со тврда лушпа (оклопни лушпи и меки лушпи) или со восочни нишки (mealybugs). Тие го цицаат сокот од растенијата и најчесто се специфични за растението домаќин. Освен штетата што ја предизвикуваат со цицање на растителниот сок, брашното бубачки и меките крлушки, исто така, произведуваат медлика (на која растат мувлата) што резултира со значителна штета на украсните и овошните култури и губење на вредноста. Оклопните ваги не произведуваат медлика. Скриената навика и заштитната обвивка на овие инсекти значи дека тие се многу добро заштитени од природни непријатели и од синтетички пестициди.

Play

Животен циклус на ситни бубачки и лушпи

Play

Видеа за контрола на бубачки и вага

Погледнете го видеото или одете на нашиот канал на Youtube за да ги видите нашите производи за контрола на мешунките во акција.

Ви треба помош?