Корисни микроорганизми

Кои се корисни микроорганизми?

Корисните микроорганизми, познати и како корисни микроби, се микроорганизми кои обезбедуваат позитивни ефекти врз нивната околина, вклучувајќи различни биолошки системи и организми. Овие микроорганизми играат клучна улога во биолошката контрола на штетници со ефективно инфицирање и контролирање на штетните штетници.

Корисните микроорганизми за контрола на штетници вклучуваат габи, бактерии и вируси кои природно се појавуваат во средини како што се почвата, водата и воздухот. Овие микроорганизми се искористени за контрола на штетници преку апликации како биопестициди, каде што се воведуваат за целни штетници, обезбедувајќи еколошка алтернатива на хемиските пестициди.

Добро познати примери на корисни микроби се габите Lecanicillium muscarium, Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliaeи Isaria fumosoroseusи бактеријата Bacillus thuringiensis.

Корисни микроорганизми за контрола на штетници

Како работи

  1. Инфекција и колонизација:Корисните микроорганизми започнуваат со инфицирање на нивните домаќини од инсекти. Габите произведуваат спори кои се закачуваат на кутикулата на инсектот (надворешната обвивка). Откако ќе се закачат, спорите ртат, продираат во кутикулата и го колонизираат телото на инсектот.
  2. Внатрешно оштетување:Откако ќе влезе во инсектот, габата се размножува, предизвикувајќи внатрешно оштетување. Ова може да доведе до смрт на инсектот.
  3. Производство на спори:Како што инсектот подлегнува на габичната инфекција, габата продолжува да расте. На крајот, тој произведува повеќе спори, кои можат да се испуштат во околината за да заразат други штетници.

Предности на микроорганизмите во земјоделството

Нема штетен остаток

За разлика од хемиските пестициди, корисни микроорганизми претставуваат минимален ризик за животната средина. Тие се распаѓаат природно, не оставајќи никакви штетни остатоци.

Прецизна контрола на штетници

Корисните микроорганизми се специфични за нивните целни штетници, како што се лисните вошки, бели муви и тхиди, минимизирајќи ја штетата за корисните инсекти и другите нецелни организми.

Намалена зависност од пестициди

Вградувањето на корисни микроорганизми во стратегиите за управување со штетници ја намалува потребата од хемиски пестициди, придонесувајќи за поодржливо и еколошко земјоделство.

Корисни производи за микроорганизми

Коперт нуди низа производи од корисни микроорганизми кои станаа инструменти за управување со штетници за одржливо земјоделство. Користејќи ја сопствената одбрана на природата, Коперт ја користи моќта на ентомопатогените габи, како што се Lecanicillium muscarium(Mycotal) , Beauveria bassiana(Boveril), Metarhizium anisopliae(Metarril) и Isaria fumosoroseus(Isarid), за да обезбеди ефективни решенија за контрола на штетниците. Овие производи од корисни микроорганизми, внимателно развиени и поддржани со долгогодишно истражување, се дизајнирани да таргетираат одредени штетници, обезбедувајќи прецизна контрола и ефикасност на штетниците. Достапноста на овие производи зависи од прописите специфични за земјата.

Корисните микроорганизми може да се применат преку различни методи на прскање. Специфичниот метод на примена зависи од целните штетници и видот на културата.

Најчесто поставувани прашања