Solanum lycopersicum

Домат

За

Растението домат (Solanum lycopersicum) припаѓа на фамилијата зрнци Solanaceae. Доматот е јадливиот плод на ова растение. Растението потекнува од Централна и Јужна Америка и тропските висорамнини.

Растенијата на доматот обично растат во висина од 1-3 метри (или 3-10 стапки). Нивното стебло не е доволно силно, па ако нема поддршка (како во пластеник) стеблото лежи на земјата. Постојано растечките типови домат се нарекуваат „ индетерминантни“ или „полудетерминантни“ повеќегодишни растенија. Растенијата умираат секоја година во умерена клима, но во пластеници тие понекогаш може да живеат до три години.

Голем број сорти домати во сегашно време се одгледува во умерени клими насекаде низ светот. Оранжериите и Пластениците овозможуваат производство и одгледување во постудените области во текот на целата година.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв