Опрашување со бумбари

Што е опрашување со бумбари?

Опрашувањето со бумбари е витален и ефикасен процес за одгледувачите кои бараат висококвалитетни приноси. Како природни опрашувачи, бумбарите играат клучна улога во подобрувањето на производството на овошје и зеленчук, што доведува до подобра жетва и подобрен квалитет на културите. За разлика од другите опрашувачи, бумбарите имаат уникатни карактеристики што ги прават исклучителни во оваа задача. Нивната голема големина им овозможува да носат поголем товар од полен, обезбедувајќи зголемено вкрстено опрашување помеѓу растенијата.

Понатаму, бумбарите имаат специјализирани техники, како што е „запрашување со зуење“, кое ефикасно го ослободува поленот од цвеќињата. Со интегрирање на коприните на бумбарите во земјоделските практики, одгледувачите можат значително да ги зголемат стапките на успешност на опрашување, што ќе доведе до подобро збир на плодови, зголемена големина на плодот и подобра униформност на културите. Прифаќањето на опрашувањето со бумбари како одржлив и еколошки пристап не само што ќе им користи на одгледувачите на економски план, туку ќе придонесе и за зачувување на биолошката разновидност и целокупното здравје на екосистемите

Зошто бумбарите се добри опрашувачи?

Бумбарите се многу ефикасни и ефикасни опрашувачи бидејќи посетуваат голем број цвеќиња во минута и пренесуваат повеќе полен на стигмата од другите опрашувачи.

Придобивките од бумбарите се:

  • Бумбарите се префрлаат помеѓу дрвја и редови додека опрашуваат. Ова придонесува за вкрстено опрашување кое често е потребно кај различни овошни или семенски култури.
  • Бумбарите се активни од рано наутро до доцна навечер, а исто така и на релативно ниски температури (околу 10°C) или при пооблачни или ветровити услови.
  • Бумбарите се поефикасни во заштитени средини како што се оранжерии, тунели или мрежести овоштарници во споредба со пчелите.
  • Бумбарите имаат тенденција да ги посетуваат сите култури блиску до кошницата, што може да биде придобивка кога на помалку привлечните култури им треба подобро опрашување.
  • Бумбарите не се многу агресивни и лесни за употреба.

Зошто да изберете бумбари од Коперт?

Копертските бумбари претставуваат сигурно, одржливо решение кое гарантира максимално опрашување. Системот Natupol е резултат на над 35 години акумулирана експертиза поврзана со најновата технологија - нашите најдобри бумбари, технички напредни коприва, во комбинација со нашите приспособени совети, обезбедуваат постојани перформанси и најдобра вредност за парите.

Максимален потенцијал за опрашување

Натупол резултира со најмалку 30% повеќе потенцијал за опрашување во споредба со ривалските производи бидејќи колониите на бумбари на Коперт растат побрзо и траат подолго. Дизајнот на кошницата развиен со текот на годините им помага на бумбарите да заштедат 20% од енергијата што обично ја трошат за ладење и загревање на кошницата.

Висококвалитетни бумбари

Виталните колонии со долг животен век нудат повеќе часови на опрашување. Споредбените испитувања покажаа дека колониите Натупол произведувале повеќе потомство и пчели во подолг временски период, продолжувајќи го целокупното опрашување

Најдобра достапност на пазарот

Натупол колониите се достапни во текот на целата година и имаат кратко време за испорака. Меѓународниот синџир на снабдување е добро организиран и строго контролиран. Коперт сега има производствени капацитети во Словачка, Турција, САД и Мексико. Одгледувачите може да се уверат во усогласеноста со локалните барања за безбедност на храната наметнати од нивните клиенти и строгите еколошки законодавства

Приспособени совети и поддршка за одгледувачите

Над 450 консултанти и 200 дистрибутери ширум светот им помагаат на одгледувачите нудејќи им стручни совети користејќи ги најдобрите практики додека работите со Натупол. Нашите високо обучени и ориентирани кон решенија консултанти ги истражуваат проблемите и ги презентираат решенијата по мерка. Сметаме дека повратните информации од клиентите се неопходни!

Подготвени за утрешните предизвици

Проактивното истражување и соработката со голем број научни институти и универзитети гарантираат дека сме насочени кон иднината. Со повратни информации од клиентите и локални проби на многу локации, производите на Natupol се испробани и тестирани за да ви дадат ефективни, достапни и одржливи решенија кои ги задоволуваат барањата на клиентите.

Најдобра вредност за парите

Сите горенаведени придобивки обезбедуваат максимални резултати од опрашување со ниски трошоци за опрашување по кг, давајќи им на клиентите најдобра вредност за парите.