Trombidiformes

Пајак и други грини

Што се грини?

Растителните грини се разновидна група на мали членконоги кои се хранат со растителен сок. Тие се наоѓаат во широк спектар на живеалишта, од шуми и пасишта до градинарски и земјоделски култури. Растителните грини можат да бидат значаен штетник во градинарството и земјоделството, предизвикувајќи штета на посевите и намалувајќи ги приносите. Некои вообичаени семејства и видови на растителни грини вклучуваат:

 • Пајакови грини (семејство Tetranychidae): пајак со две точки ( Tetranychus urticae) понекогаш наречени и кармински пајак ( Tetranychus cinnabarinus), овошни дрвја црвени пајакови грини ( Panonychus ulmi)
 • Тарсонемидни грини (фамилија Tarsonemidae): Широки грини ( Polyphagotarsonemus latus), Цикламански грини, исто така наречени грини од јагоди ( Phytonemus pallidus)
 • Жолчни грини и грини (семејство Eriophyidae): доматен грини ( Aculops lycopersici), коноп рѓосувачки грини ( Aculops cannabicola)
 • Лажни пајакови грини (семејство Tenuipalpidae): Рамен грини или Црвен чај ( Brevipalpus phoenicis)

Секој вид растителен грини има свои уникатни карактеристики и навики за хранење. Растителните грини обично напредуваат во топли и суви услови, поради што тие често се проблематични во оранжериите и за време на топло и суво време на отворено. Контролирањето на растителните грини може да биде предизвик поради нивната брза репродукција и развој на отпорност на одредени пестициди. Техниките за интегрирано управување со штетници (IPM), вклучувајќи методи за биолошка контрола, вообичаено се користат за да се справат со наездата на грини и да се заштити здравјето на растенијата.

Play

Животен циклус на грини

Животниот циклус на грините обично се состои од четири фази: јајце, ларва, нимфа и возрасен. Времетраењето на нивниот животен циклус може да варира во зависност од фактори како што се температурата, влажноста и достапноста на храната. Еве преглед на животниот циклус на растителните грини:

 • Јајце:Животниот циклус започнува со несложување на јајца од женски грини. Јајцата се обично сферични и се лежат на долната страна на листовите или на други делови од растението. Бројот на јајца спуштени од една женка може да варира и тие можат да се изведат во рок од неколку дена до неколку недели, повторно во зависност од условите на околината.
 • Ларва:Откако ќе се изведат јајцата, се појавуваат ларвите на грини. Овие ларви имаат три пара нозе, освен Eriophyidae кои имаат два пара нозе. Во текот на оваа фаза, ларвите почнуваат да се хранат со растителниот сок и се подложуваат на топење за да преминат во следната фаза.
 • Нимфа:По првиот молња, ларвите на грините стануваат нимфи. Нимфите имаат четири пара нозе, освен Eriophyidae кои имаат два пара нозе. Тие продолжуваат да се хранат со растението домаќин и поминуваат низ неколку молови, фрлајќи го својот егзоскелет додека растат.
 • Возрасни:Кога нимфите ќе достигнат зрелост преку серија молови, тие стануваат возрасни. Во оваа фаза, тие се целосно развиени, а нивната боја и изглед стануваат поизразени. Возрасните продолжуваат да се хранат со растителниот сок и се размножуваат за да снесат нови јајца, започнувајќи го животниот циклус одново.

Животниот циклус на растителните грини може да биде доста брз под поволни услови, при што некои видови го завршуваат својот животен циклус за само една до две недели. Овој брз развој придонесува за нивната способност брзо да се размножуваат и да предизвикаат значителна штета на растенијата ако не се контролираат. Нивниот краток животен циклус, исто така, ги прави особено предизвикувачки да се справат преку традиционални методи за контрола на штетници, нагласувајќи ја важноста на интегрираните стратегии за управување со штетници за да се држат под контрола популациите на грини.

Препознајте ги грините

Растителните грини може да се препознаат по нивната мала големина и изгледот налик на пајак. Пајаковите и лажните пајакови грини се обично помали од 1 милиметар во големина и се движат во боја од бледо жолта до зелена, кафеава или црвена. Тие имаат осум нозе и се тесно поврзани со пајаците, но им недостига посебна сегментација на телото што ја имаат пајаците. Жолчните грини и грини се толку мали што не можат да се видат со голо око и имаат само четири нозе. Тарсонемидните грини исто така не можат да се видат со голо око, но имаат осум нозе. За овие растителни грини потребна е лупа за да ги открие.

Растителни грини често се наоѓаат во колонии на долната страна на листовите, каде што се хранат со сокот на растението. Штетата предизвикана од растителните грини може да резултира со обезбојување или попрскани лисја, застој во растот, а во тешки случаи, пад на листот или смрт на растението. Симптомите на оштетување се важни за рано откривање на грините кои се хранат со растенија и ефикасно справување, бидејќи нивната мала големина и склоноста да се кријат на долната страна на листовите може да го отежнат нивното забележување.

Оштетување од грини

Оштетување на пајакот грини

Некои вообичаени знаци на оштетување на пајакот грини вклучуваат пожолтување или кафеава боја на листовите, шипкање или дамки на листовите (мали бели или жолти дамки) и мрежење на листовите и стеблата. Листовите исто така може да се искриват или завиткаат, а растението може да изгледа закржлавено или да има намален раст. Во тешки случаи, листовите може да паднат предвреме и растението може да умре. Дополнително, пајаковите грини ја намалуваат способноста на растението за фотосинтеза, што може да доведе до намалување на приносот и квалитетот на овошјето и зеленчукот.

Широко оштетување на грини

Широките грини предизвикуваат посебен вид на штета познат како „бронзирање“, што може да се помеша со оштетување предизвикано од растителни вируси. Ова се појавува како бронзена или црвеникаво-кафеава промена на бојата на листовите, со виткање и извиткување на погодените области. Оваа штета ја предизвикуваат грините кои се хранат со растителното ткиво, што го нарушува растот и развојот на листовите.

Оштетување на лажни пајакови грини

Лажните пајакови грини, познати и како рамни грини, може да предизвикаат низа штети, во зависност од видот и растението домаќин. Често предизвикуваат жолто-кафени дамки и промена на бојата на листовите. Некои видови предизвикуваат формирање на лисна жолчка. Заразените плодови може да покажат жолти или кафени дамки или може да бидат искривени. Тешката наезда може да влијае на целокупното здравје и раст на растението и да доведе до помали приноси.

Оштетување на грините на русет

Рушетните грини се познати и по тоа што предизвикуваат бронзирање на листовите, како и други симптоми како што се виткање, венење и некроза на листовите.

Вид на грини

Вообичаени фамилии на растителни грини се пајаковите грини, тарсонемидните грини, жолчните грини, грините и лажните пајакови грини. Во рамките на овие семејства има вообичаени видови грини кои се сметаат за штетници во градинарството и земјоделството:

 • Пајакови грини (семејство Tetranychidae): пајак со две точки (Tetranychus urticae) понекогаш наречени и кармински пајак (Tetranychus cinnabarinus), овошни дрвја црвени пајакови грини (Panonychus ulmi)
 • Тарсонемидни грини (фамилија Tarsonemidae): Широки грини (Polyphagotarsonemus latus), Цикламански грини, исто така наречени грини од јагоди (Phytonemus pallidus)
 • Жолчни грини и грини (семејство Eriophyidae): доматен грини (Aculops lycopersici), коноп рѓосувачки грини (Aculops cannabicola)
 • Лажни пајакови грини (семејство Tenuipalpidae): Рамен грини или Црвен чај (Brevipalpus phoenicis)

Како да ги спречите грините

Одржувањето на вашата стаклена градина без наезда од растителни грини бара комбинација од проактивни мерки. Еден клучен чекор е одржување на оптимални услови за растење за вашите растенија преку соодветно наводнување, ѓубрење и контрола на температурата. Растенијата под стрес се поранливи на напади на грини, па затоа е од суштинско значење да се одржуваат здрави и силни. Редовното следење на вашите растенија за раните знаци на растителни грини е исто така критично. Ова може да се направи со визуелно извидување на растенијата.

Можете исто така да преземете чекори за да спречите растителни грини да навлезат во вашата стаклена градина со користење на хигиенски мерки како што се отстранување на плевелот и други растенија кои можат да послужат како домаќин за грините и спроведување ригорозна програма за чистење и дезинфекција за сите алатки, опрема и површини.

Конечно, воведувањето средства за биолошка контрола како што се грабливите грини може да биде ефикасен начин да се држи под контрола популацијата на растителните грини.

Play

Видеа за контрола на грини

Погледнете го видеото или одете на нашиот канал на Youtube за да ги видите нашите производи за контрола на грини во акција.

Биолошка контрола на грини

Постојат неколку методи кои можат да се користат за биолошка контрола на растителните грини.

Предаторски грини

Предаторски грини, како што се Phytoseiulus persimilis (Spidex, Spidex Vital, Spidex Vital Plus), Neoseiulus californicus (Spical, Spical-Plus, Spical Ulti-Mite), Amblyseius swirskii (Swirski-Mite, Swirski-Mite Plus, Swirski, Swirski Ulti-Mite) и Neoseiulus cucumeris (Thripex, Thripex-V, Thripex-Plus) најчесто се користат за контрола на пајаковите грини и други растителни грини. Овие грабливи грини се хранат со сите фази на грини, намалувајќи ја нивната популација.

Жолчни мушички

Жолчката мушичка Feltiella acarisuga (Spidend) може да се користи и за контрола на пајаковите грини, особено во жариштата. Ларвите на Feltiella acarisugaсе хранат со сите фази на пајаковите грини, вклучувајќи јајца, нимфи и возрасни, што помага да се потисне нивната популација.

Ви треба помош?