Larvanem

Научен назив:
Heterorhabditis bacteriophora
Општоприфатено име:
Ентомопатогени нематоди
Категорија на производ:
Природен непријател
 • За контрола на габи и други бубачки во широк спектар на култури

 • Може да се нанесува со обична опрема за прскање

 • Високо растворлива биоразградлива формулација

Оваа страница е преведена со машински превод
Play
Play
 • За контрола на габи и други бубачки во широк спектар на култури

 • Може да се нанесува со обична опрема за прскање

 • Високо растворлива биоразградлива формулација

Се користи за

Се користи за

Larvanem може да се користи за биолошка контрола на ларви од габи и други бубачки во широк спектар на култури.

Штетници

 • Бубачки (Колеоптера):
  • Вејвили (Curculionidae): Црн лозар (Otiorhynchus sulcatus) и други Otiorhynchus spp.
  • Бели грмушки (Scarabaeidae): Европски чафер (Amphimallon majale); Летен чафер/јунски бубачки (Amphimallon solstitialis); Amphimallon aestivus; Вообичаен шекер (Melolontha melolontha); Вообичаена градинарска чафера (Phyllopertha horticola); Phyllophaga spp.; Велшки чафер (Hoplia philanthus) и други Hoplia spp.; Јапонски бубачки (Popilia japonica); Ориентална буба (Anomala orientalis); Азиска градинарска буба (Autoserica castanea); Дина чафер (Anomala dubia); Кафеава чафера (Serica brunnea); Anoxia villosa
  • Бубачки од измет (Aphodius spp.)
  • Лисни бубачки (Chrysomelidae): Бубачки од болви (Phyllotreta spp.)
 • Гасеници (Lepidoptera):
  • Обичен брз молец (Korscheltellus lupulina)
Како функционира

Како функционира

Начин на дејствување

Нематодите влегуваат во штетниците и ослободуваат симбиотски бактерии во телесната празнина на штетниците. Овие бактерии го претвораат ткивото на домаќинот во извор на храна, од кој нематодите се хранат, се развиваат и се размножуваат внатре во домаќинот. Ова го убива штетникот во рок од неколку часа до денови по инфекцијата.

Визуелен ефект

Инфицираните инсекти штетници во зоната на коренот добиваат црвена до кафена боја, но може да биде тешко да се најдат, поради брзото деградирање.

Play
Спецификации на производи

Спецификации на производи

Големина на пакувањето
 • 50 милиони – 1 кесичка од 50 милиони во кутија.
 • 500 милиони – 2 кесички од 250 милиони во кутија.
 • 2.500 милиони – 10 кесички од 250 милиони во кутија.
Развојна фазаИнфективни ларви од трета фаза (L3).
Концентрација86% Heterorhabditis bacteriophora– 14% инертен биоразградлив носител.
Упатства за употреба

Упатства за употреба

Подготовка

 • Извадете ги кесичките од кутијата и чувајте ги на собна температура 30 минути
 • Испразнете ја содржината на кесичките во кофа која содржи најмалку 2 литри вода по кесичка (температура на водата: 15-20°C/59-68°F
 • Добро промешајте и оставете ја содржината да кисне пет минути
 • Повторно промешајте и истурете ја содржината на корпата во полуполниот резервоар за прскање (освен кога резервоарот се меша со компатибилен производ)
 • Одржувајте мешање на смесата во резервоарот (на пр. со пумпа за кружење)
 • Наполнете го резервоарот за прскање со потребната количина на вода
 • Ако резервоарот се меша со компатибилен производ, додадете Larvanem на крајот во целосно наполнет резервоар
 • Нанесете директно по подготовката на растворот за прскање

Апликација

 • Нематодите може да се нанесат со помош на канта за наводнување, прскалка со воздух, преку систем за прскање, со распрскувач за ранец или единица за прскање поставена на возилото
 • За да се избегне блокирање, сите филтри треба да се отстранат, особено ако се пофини од 0,3 mm (50 mesh)
 • Користете максимален притисок од 20 bar/290 psi (на млазницата)
 • Отворот на прскалката треба да биде најмалку 0,5 mm (500 микрони – 35 мрежи) - по можност типови на конусни млазници со висока стапка на проток
 • Потребно е постојано мешање за да се спречи тонењето на нематодите на дното на резервоарот за прскање
 • Избегнувајте распрскувачи опремени со центрифугални или клипни пумпи
 • Температурата на резервоарот за вода не смее да надминува 25°C/77°F и pH мора да биде помеѓу 4 и 8
 • Распоредете го растворот за прскање рамномерно по површината на почвата/медиумите

Примена преку системи за наводнување:

 • Се препорачуваат системи за наводнување компензирани со притисок. Доколку не е достапно, се препорачуваат апликации со прскање или натопување. За инјектирање преку системи Досатрон/Вентури, ве молиме контактирајте го вашиот локален претставник за конкретни совети
 • Распрснете го растворот веднаш штом ќе се подготви и во краток временски рок. Не чувајте мешани суспензии
Play

Дозирање

Larvanem обично се применува со стапка од 250.000 до 500.000 нематоди на m² (2,5 до 5 милијарди/ha). Погледнете ја веб-страницата за повеќе информации.

Тајминг

Времето и зачестеноста зависат од видот на штетниците и околината на културата (релативна влажност, влажност на почвата и температура). Консултирајте се со советник на Koppert или признат дистрибутер на производите на Koppert за совет за најдобрата стратегија за вашата ситуација.

Услови на животната средина

 • Heterorhabditis bacteriophoraе активен помеѓу 16-35°C/61-95°F, но најдобро функционира на температури помеѓу 19-33°C/66-91°F
 • Температурата на почвата под 5°C/41°F и над 35°C/95°F може да биде смртоносна
 • Нематодите се подложни на ултравиолетова светлина (УВ): не користете ги на директна сончева светлина
 • Содржината на влага во почвата мора да се одржува висока неколку дена по нанесувањето. Кога е можно, наводнете ја културата пред и веднаш по нанесувањето
 • Додавањето адјуванс и/или антидесикант/навлажнувач може да биде корисно. Прашајте го вашиот претставник/дистрибутер на Koppert за повеќе информации
 • Прскајте навечер (или наутро во некои случаи) дозволувајќи им на нематодите да делуваат неколку часа во оптималниот опсег на температура и влажност, како што е опишано погоре

Несакани ефекти и компатибилност

 • Пестицидите можат да имаат (не)директни ефекти врз биолошките раствори
 • Како општо правило за мешање на резервоарот, секогаш додавајте ги нематодите во целосно наполнет резервоар што го содржи компатибилен производ
 • Производот е безбеден за повеќето корисни инсекти и грини, но може да има одреден ефект кај неколку кога е во директен контакт со листовиден нематоди

Проверете ја базата на податоци за несакани ефекти на Koppert или контактирајте со вашиот локален претставник за совет.

Ракување со производи

Ракување со производи

Време на складирање по приемот

Видете го датумот на истекување на кутијата. Во просек, производот може да се чува 6 недели.

Температура на складирање

Ставете го во фрижидер на температура од 2-6°C/35-43°F во вентилиран фрижидер/ладна просторија.

Услови за складирање

По приемот, извадете кутии од изолациското пакување на пратката. Да се чува во темен, вентилиран фрижидер/ладна просторија до употреба.

Преземања

Преземања

Се применуваат општите услови на Koppert (Koppert B.V. и/или нејзините поврзани компании). Користете само производи што се дозволени во вашата земја/држава и за вашата култура. Секогаш бидете усогласени со локалните регистрации. Koppert не може да се смета за одговорна за неовластена употреба. Koppert не е одговорна за никаква загуба на квалитет доколку производот е складиран подолго време отколку што е препорачано и/или под несоодветни услови.

Ви треба помош?