Thysanoptera

Трипс

Што се трипс?

Неколку видови тхиди се главен проблем во хортикултурата на стакленички. Западниот цветен трипс ( Frankliniella occidentalis) е најштетен вид. Thrips го формираат редот Thysanoptera, име што буквално значи „крилја со реси“ и се однесува на раб од влакна што личат на трепките долж двата рабови на тенките крилја. Постојат повеќе од 6.000 познати видови. Повеќето се безопасни, некои се предатори, а помалку од 20 видови можат да предизвикаат проблеми во земјоделството и хортикултурата. Thrips се мали инсекти (0,5-14 mm), а најголемите видови се наоѓаат во тропските предели. Во умерените региони тие не се поголеми од 2,5 mm. Сите видови тхиди кои предизвикуваат штета во оранжериите припаѓаат на фамилијата Thripidae.

Play

Животен циклус на трипс

Трипсот се развива низ шест фази: јајцето, две ларви стадиуми, пред-кукличка и кукличка возраст, и на крајот возрасен инсект. Јајцата се во облик на бубрег и имаат бела или жолта лушпа. Пред женката да депонира јајце, таа прави отвор во растителното ткиво. Јајцата се несат во лисја, цветни ливчиња и во меките делови на стебленцата. На листовите на слатката пиперка, на пример, овие места за поставување јајца се препознаваат како израстоци слични на брадавици, додека кај повеќето други култури местата на таложење јајца не може да се видат. Ларвите и возрасните се хранат со сите воздушни делови на растението и се прилично подвижни. Веднаш по шрафирањето, ларвите почнуваат да се хранат со растително ткиво на долната страна на листот. Ларвите се помали од возрасните и немаат крилја. Во зависност од видот, тхидите или куклистат на растението или во земјата. Ѕвездите пред младенче и младенчиња се препознаваат по нивните крилни пупки во развој. Во споредба со пред-куклата, куклата има подолги, поразвиени пупки на крилата и подолги антени кои се закривени назад над главата. Ѕвездите пред младенче и младенчиња не се хранат и се движат само ако се вознемирени. Кај возрасните, двата пара крила се целосно развиени. Само во оваа фаза може да се идентификуваат одредени видови тхиди врз основа на формата, бојата и моделот на влакната.

Препознајте тхиди

Возрасните трипс може да се препознаат според следниве карактеристики:

 • Големина и облик:Thrips се ситни, тенки инсекти кои се обично помали од 2 mm во должина. Имаат карактеристична издолжена форма, со долги, тесни крилја кои се реси со фини влакна.
 • Боја:Трипсот може да има различни бои, во зависност од видот. Повеќето од нив се кафеави или црни. Некои видови може да имаат карактеристични ознаки или ленти на нивните тела или крилја.
 • Движење:Thrips се силни летачи и можат брзо да се движат меѓу растенијата. Тие често се наоѓаат на долната страна на листовите, каде што се хранат со растителен сок.
 • Штета:Thrips може да предизвика оштетување на лисјата, цвеќињата и плодовите со хранење на растително ткиво. Ова може да резултира со нарушен раст, промена на бојата или лузни. Тие исто така може да пренесуваат растителни вируси.

Препознајте ги ларвите на тхидите

Ларвите на тхидите се обично бледи или проѕирни по боја и имаат слична форма како кај возрасните, но се помали и немаат крилја. Една од најкарактеристичните карактеристики на ларвите на тхидите е нивната карактеристична „фрас“, што е еден вид отпаден материјал што го произведуваат додека се хранат. Фрасот изгледа како мали црни или бели дамки на површината на лисјата или цветовите и понекогаш може да се помешаат со спори на габи или други видови остатоци.

Вид на трипс

Постојат неколку видови на тхиди кои се важни штетници во хортикултурата и земјоделството ширум светот. Некои од најчестите видови вклучуваат:

 • Западен цветен трипс ( rankliniella occidentalis): Ова е полифаген вид кој се храни со широк спектар на култури, вклучувајќи овошје, зеленчук и украсни растенија. Тој е еден од најштетните видови тхиди во многу делови на светот
 • Кромид трипс (Thrips tabaci): Овој вид е главен штетник на кромидот и другите алиумски култури
 • Патувања со чили (Scirtothrips dorsalis): Ова е полифаген вид и е штетник кај бобинки и многу други култури
 • Цитрусни тхиди (Scirtothrips aurantii): Овој вид е главен штетник на цитрусните култури
 • Розеви тхиди (Thrips fuscipennis): Овој вид е главен штетник на јагодите, розите и другите украсни растенија
 • Импатиенс тхиди (Echinothrips americanus): Ова е штетник на културите на пиперката
 • Јапонски цветни тхиди (Thrips setosus): Овој вид е главен штетник во украсните култури

Како да спречите трипс

Спречувањето на наезда на тхиди во вашата стаклена градина вклучува неколку стратегии. Прво, важно е да се одржи доброто здравје на растенијата преку редовно наводнување и ѓубрење, бидејќи стресните растенија се поподложни на наезда на тхиди. Дополнително, важно е да бидете сигурни дека тхидите не можат да навлезат во вашата стаклена градина со користење на хигиенски мерки, како што се редовно чистење и дезинфекција на површините и опремата на стаклена градина.

Исто така, важно е редовно да ја следите вашата култура за знаци на тхиди, за да можете рано да откриете наезда и да преземете акција. Ова може да се направи со користење на лепливи стапици, кои се привлечни за тхидите и можат да помогнат да се заробат пред да предизвикаат штета. Можете исто така визуелно да ги набљудувате растенијата за да барате знаци на тхиди, како што се искривени лисја или сребрени ленти.

Конечно, воведувањето средства за биолошка контрола како што се грабливите грини може да биде ефикасна превентивна мерка, бидејќи овие природни непријатели можат да помогнат да се контролираат популациите на тхидите. Предаторските грини во кесичките може да бидат добра превентивна мерка бидејќи кесичките овозможуваат континуирано снабдување со грабливи грини дури и пред да биде присутен штетникот.

Play

Видеа за контрола на трипс

Погледнете го видеото или одете на нашиот канал на Youtube за да ги видите нашите производи за контрола на трипс во акција.

Биолошка контрола на тхидите

Биолошката контрола е ефективен и одржлив метод за управување со тхиди во хортикултурата и земјоделството.

Предаторски грини и грабливи бубачки

Предаторските грини и грабливите бубачки се ефективни природни непријатели на тхидите. Amblyseius swirskii (Swirski-Mite, Swirski-Mite LD, Swirski-Mite Plus, Swirski Ulti-Mite), Amblydromalus limonicus (Limonica), Neoseiulus cucumeris (Thripex, Thripex-V), Transeius montdorensis (Montdo-Mite, Montdo-Mite Plus) ) и Amblyseius andersoni (Anso-Mite) сите грабливи грини од фамилијата Phytoseiidae, јадат само ларви од тхиди. Предаторските бубачки Orius spp. (Thripor-L) може да се храни и со возрасни. Видовите предаторски почвени грини Stratiolaelaps scimitus(Entomite-M) и Macrocheles robustulus (Macro-Mite) главно се користат во цвеќарството и се хранат со pupae на тхиди.

Корисни нематоди

Корисниот нематод Steinernema feltiae (Entonem, Capirel) се користи за контрола на куклите на тхидите во почвата.

Ентомопатогени габи

Друг начин за контрола на тхидите е со користење на ентомопатогената габа Lecanicillium muscarium (Mycotal).

Ви треба помош?