Корисни нематоди

Што се нематоди?

Нематодите, кои најчесто се нарекуваат кружни црви, се разновидна група на црви кои припаѓаат на родот Нематода. Нематодите се карактеризираат со нивните несегментирани, цилиндрични тела и тие се во различни големини, кои се движат од микроскопски до неколку инчи во должина. Нематодите играат различни улоги во екосистемите. Некои од нив живеат слободно, се хранат со органска материја во почвата или водата и се неопходни за рециклирање на хранливи материи. Други се нарекуваат паразитски нематоди, кои заразуваат растенија, инсекти, животни или луѓе. Има околу 25.000 именувани видови, но проценетиот број на видови е во милиони. Нематодите се нарекуваат и кружни црви, нишки и јагули.

Видови нематоди

Во земјоделството најважни видови нематоди се паразитските нематоди. Поконкретно инсекти-паразитски нематоди и растително-паразитски нематоди.

Инсекти-паразитски нематоди

Инсекти-паразитски нематоди, честопати наречени ентомопатогени нематоди или корисни нематоди, се група паразитски нематоди кои имаат единствена врска со инсектите. Овие нематоди се природни предатори на различни инсекти и играат клучна улога во биолошката контрола на штетници, што ги прави корисни за земјоделството и градинарството. Овие нематоди не се штетни за луѓето, животните или растенијата, но се многу ефикасни во контролирањето на штетните инсекти.

Растително-паразитски нематоди

Растително-паразитски нематоди се група паразитски нематоди кои ги напаѓаат и оштетуваат растенијата, што доведува до значителни земјоделски и градинарски проблеми. Овие нематоди се штетни за здравјето на земјоделските култури и може да предизвикаат губење на приносот. Тие се хранат со корените на растенијата, нарушувајќи ја способноста на растенијата да земаат вода и хранливи материи, што на крајот влијае на нивниот раст и продуктивност.

Најчестите типови на растително-паразитски нематоди се нематоди со коренски јазли, нематоди на цисти, нематоди од лезии, спирални нематоди и нематоди од кама.

Корисни нематоди за контрола на штетници

Нематоди за контрола на штетници, честопати наречени ентомопатогени нематоди или корисни нематоди, се микроскопски кружни црви кои служат како природни средства за биолошка контрола на штетници. Корисните нематоди се многу специфични во изборот на домаќини и не им штетат на корисните инсекти, луѓето или животните. Вообичаените штетници насочени од овие нематоди вклучуваат различни ларви инсекти како што се грмушките и луковиците (Coleoptera larvae), гасениците (Lepidoptera), ларвите на муви (Diptera), Thrips (Thysanoptera) и многу други штетници кои живеат во почвата.

Придобивките од нематодите

Користењето на корисни нематоди за контрола на штетници нуди неколку клучни придобивки:

 • Биолошки раствор со брзо дејство
 • Доказ за отпор - штетниците не можат да изградат отпор
 • Може да се нанесува со обична опрема за прскање
 • Компатибилен со повеќето пестициди
 • Не остава остатоци

Кои штетници ги контролираат нематодите?

Корисните нематоди се ефективни биолошки агенси за контрола на широк спектар на штетни инсекти и штетници. Нематодите се природни непријатели на грмушките и луковиците, гасениците, тхидите, жичаните црви, кожените јакни и големата група ларви на мушички, како што се габички, мушички на кранови, мушички на брегот, мушички од кромиди многу повеќе. Нематодите совршено се вклопуваат во IPM програмите поради нивната компатибилност со повеќето пестициди. Тие ја намалуваат зависноста од хемиски пестициди и промовираат одржливи и еколошки практики за управување со штетници. Еве некои од најчестите штетници кои корисните нематоди можат да ги контролираат:

Play

Како функционираат нематодите?

Корисните нематоди користат фасцинантна стратегија за паразитирање и убивање на нивните инсекти домаќини. Еве како функционираат:

 1. Барање домаќини:Ентомопатогените нематоди активно бараат потенцијални домаќини на инсекти. Тие се привлечени од нивните домаќини со откривање на хемиски знаци што ги испуштаат инсектите, како што се јаглерод диоксид, топлина и специфични хемикалии.
 2. Пенетрација на домаќинот:Откако ќе лоцираат соодветен домаќин, нематодите влегуваат во телото на домаќинот преку природни отвори, како што се устата, спирали (цевки за дишење од инсекти), анусот или меките области на кутикулите. Некои нематоди ослободуваат ензими за да помогнат во варењето и омекнување на кутикулата на домаќинот, дозволувајќи им да влезат.
 3. Се ослободуваат симбиотски бактерии:Откако ќе влезат во домаќинот на инсектот, нематодите ослободуваат симбиотски бактерии, како што се видовите Xenorhabdus или Photorhabdus, во телесната празнина на инсектот. Овие бактерии се од суштинско значење за паразитската стратегија на нематодата. Бактериите брзо се размножуваат, предизвикувајќи септикемија (смртоносна инфекција на крвта) кај инсектот домаќин.
 4. Бактериска инфекција:Бактериите лачат токсини и антимикробни соединенија кои го убиваат инсектот домаќин во рок од неколку дена. Домаќинот станува неподвижен и на крајот умира поради бактериската инфекција.
 5. Хранење и размножување:Нематодите се хранат со бактериите кои се размножуваат и ги апсорбираат хранливите материи ослободени од бактериската активност. Ова обезбедува храна за нематодите и ја поддржува нивната репродукција. Како што бактериската популација во инсектот домаќин продолжува да расте, така растат и популациите на нематоди. Нематодите се репродуцираат, развивајќи се низ повеќе јувенилни фази во зрели возрасни лица.
 6. Појавување:По конзумирање на ткивата на инсектот домаќин и бактериите, илјадници нови нематоди излегуваат од телото на мртвиот инсект. Овие новопојавени нематоди сега се подготвени да бараат нови домаќини и да го продолжат циклусот.

Корисни видови нематоди

Во биолошката контрола на штетници најчесто се користат неколку видови на корисни нематоди. Овие нематоди играат витална улога во управувањето со штетници од инсекти и се сметаат за корисни за земјоделството, хортикултурата и програмите за интегрирано управување со штетници. Некои од добро познатите корисни видови нематоди вклучуваат:

 • Steinernema feltiae:Овие ладно толерантни нематоди се ефикасни против широк спектар на штетници кои живеат во почвата, вклучително и габички од габи, мушички од корен од зеленчук, коренови луковиции други ларви од инсекти. Тие најчесто се користат во управувањето со штетници во стакленички и расадници и стануваат сè попопуларни во овоштарниците и градинарските култури на отворено.
 • Steinernema carpocapsae:Овој вид е познат по неговата ефикасност против штетници како што се жичаните црви, разни гасеници и ларви од габи и бубачки. Неговата способност да се прилагодува на различни температури го прави добар избор за контрола на гасеници во различни култури.
 • Heterorhabditis bacteriophora:Овие нематоди се особено ефикасни против инсектите кои живеат во почвата, како што се јапонската буба, бели грмушки и корења. Тие се користат во управувањето со тревната трева и за контрола на штетници во неколку градинарски култури, боровинки и други меки овошни култури.

Како да се применат нематоди

Примената на корисни нематоди е јасен процес кој обезбедува тие да дојдат во контакт со целните инсекти. Нематодите може да се нанесуваат со фолијарно или почвено нанесување, во зависност од целниот штетник. Еве општо упатство за тоа како да се применуваат нематоди (секогаш проверувајте ја етикетата за детални совети за апликација):

 • Изберете ги вистинските видови нематоди прилагодени на вашиот специфичен проблем со штетници
 • Одредете ја потребната количина на нематоди врз основа на сериозноста на заразата и областа на третман и како што е наведено на етикетите на производот
 • Чувајте ги нематодите во ладилна средина за да се одржи нивната ефикасност до денот на апликацијата
 • Направете суспензија од нематоди со мешање со вода следејќи ги дадените упатства
 • Во случај на нанесување почва: проверете дали почвата или подлогата за одгледување е соодветно влажна (не натопена) за да се олесни движењето на нематодите. Исто така, земете ја предвид температурата на почвата (видете ги етикетите на производот за детални информации)
 • Во случај на фолијарна апликација, релативната влажност на воздухот е уште еден важен фактор што треба да се земе предвид за да се максимизира успехот (>75%)
 • Идеално, нанесете нематоди за време на периоди на умерена УВ светлина, како што се рано наутро или доцна попладне, и избегнувајте висок интензитет на сонце
 • Рамномерно прскајте ги нематодите користејќи различни методи како распрскувачи, системи за наводнување, дронови итн. за да им помогнете на нематодите да стигнат до ларвите на штетниците
 • Размислете за следните апликации засновани на сериозноста на штетниците и видовите нематоди
 • Следете го и приспособете го вашиот план за лекување по потреба

Корисни производи од нематоди

Приказни за успех

Најчесто поставувани прашања

Нематоди - Апликација

Нематоди - регулативи

Нематоди - пакување и формулација

Нематоди - Складирање