Vitis vinifera

Грозје

За

Обичната винова лоза (Vitis vinifera) е вид на Vitis. Растението изворно потекнува од регионот на Средоземното Море, Централна Европа и Југозападна Азија па така е одгледувано во Мароко и Португалија, Јужна Германија и Иран. Грозјето е плод на ова растение и претставува бобинка.

Грозјето се конзумира свежо или се обработува за производство на вино или сок и се суши за производство на суво грозје. Во денешно време постојат помеѓу 5000 и 10000 сорти грозје Vitis vinifera, но само неколку имаат важна трговска улога кога станува збор за производство на вино, но исто така и на трпезно грозје. Сепак, култиварите на Vitis vinifera се основата за производството на вино низ светот. Сите обични сорти вино се направени од (различни) типови на Vitis vinifera.

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв