Natupol Excel

Natupol Excel Bombus terrestris

Користи Natupol Excel за:

Опрашување на култури со големо количество цветови по m2, одгледување култури под вештачка светлина и во потопли климатски услови.

Пакување:

Една кошница со една колонија бумбари вклучувајќи кралица, работници, легло и шеќерна вода.

Општи информации

Play video

Кога да користите Natupol Excel?

Natupol Excel е специјално развиен за култури со големо количество цветови по m2 (35-60 цветови) неделно, како што се шери или џуџести домати, јагоди/бобинки и за култури одгледувани под вештачка светлина или во потопли климатски услови.

Како функционира Natupol Excel?

По нивното ослободување, бумбарите работници ќе почнат да ја опрашуваат културата. Тие се поддржани од повеќе работници што се родени во неделите по нивното воведување.

Natupol Excel содржи поголемо количество шеќерна вода, приспособено за потребите на културата. Ова го зголемува севкупниот потенцијал за опрашување и им дава на бумбарите повеќе енергија за контролирање на нивната сопствена микроклима. Кошницата исто така вдомува поголема колонија и затоа ѝ е потребно повеќе ладење. Затоа отворите за вентилација се модификувани да се подобри вентилацијата. Преградите во отворите за вентилација спречуваат инсекти да влезат во кошницата.

Подобрената видливост на кошниците (Beevision) помеѓу културата се базира на начинот на којшто гледаат бумбарите. Бумбарите сега лесно ја наоѓаат кошницата, помалку бумбари се губат во пластеникот и опрашувањето се подобрува.

Како да користите Natupol Excel

Play video

Примена на Natupol Excel

 • Рамномерно распределете ги кошниците Natupol по главната патека на пластеникот
 • Ставајте ги колониите на хоризонтална платформа (избегнувајте закосеност, во спротивно шеќерната вода може да истече)
 • Во текот на летото; Поставете ја кошницата од 20-60 cm над површината на јужната страна на патеката за да добиете максимална сенка од културата. Ако е потребно, обезбедете дополнителна сенка.
 • Во текот на зимата; Поставете ја кошницата блиску до врвот на растенијата на северната страна на главната патека. Осигурете се дека кошницата е изложена на првата дневна светлина.
 • Почекајте најмалку 15 минути по поставувањето на кошниците пред да го отворите влезот во кошницата, ова им овозможува на бумбарите да се смират.

Најдобри услови за функционирање на Natupol Excel

Natupol Excel дава најдобри резултати на амбиентална температура помеѓу 10 и 30°C

Ракување

 • Секоја кошница содржи храна за да ги одржува бумбарите во добра состојба во текот на транспортот и чувањето.
 • За да се гарантираат најдобри резултати од опрашувањето, почнете да ја користите кошницата на денот на пристигањето.
 • Започнете да ја користите кошницата не подоцна од еден ден по пристигнувањето.
 • Одржувајте ги бумбарите на температура помеѓу 15 и 25°C
 • Избегнувајте директна сончева светлина на кошницата.

Користење и Хигиена

 • Никогаш не ја преместувајте кошница од една во друга градина
 • Спречете ги бумбарите да ја напуштаат  градината
 • Отстранете ја кошницата од бумбари 6-8 недели по воведувањето
 • Исчистете го просторот за кошница пред да поставите нова кошница
 • Соберете ги старите кошници во пластични кеси и исфрлете ги во согласност со пропишаните правила

 

Посебни точки на внимание

 • Уверете се дека кошниците и влезовите се добро видливи за бумбарите лесно да можат да го најдат патот до дома.
 • Не ставајте повеќе од две кошници непосредно или блиску една до друга. За да се намали протокот на бумбари, уверете се дека секоја точка за влез во кошницата е насочена во различна насока.
 • Имајте предвид дека директната сончева светлина врз кошницата може да ја зголеми внатрешната температура на кошницата за 5-15°C. Важно е да се обезбеди сенка во топли услови.
 • Уверете се дека мравките не можат да стигнат до шеќерната вода на кошницата со правење препрека од маст или лепило за инсекти. Исто така избегнувајте контакт помеѓу растенијата и кошницата за мравките да не може да дојдат до кошницата.
 • Избегнувајте колониите да се поставуваат во директно опкружување на достава на CO2, или на други локации каде што CO2 може да достигне високи нивоа (над 2500 ppm).

Остварете контакт со експерт

Koppert Biological Systems

Thanks for your request!

Something went wrong, please try again

Сакате да дознаете повеќе за нашата компанија и производите? Остварете контакт со еден од нашите експерти.
Ги произведуваме нашите производи и решенија за професионални одгледувачи во хортикултурата.

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.

Претплатете се на нашиот билтен

Добијте ги најновите вести и информации за вашите култури директно во вашето поштенско сандаче

Оваа страница е заштитена од reCAPTCHA и Политиката за приватност и Условите на услугата на Google.
Лизгај до врв