Максимизирајте го опрашувањето во доматот

Бумбарите играат витална улога во постигнувањето на оптимални резултати од опрашување за културите на доматите. Ако сакате да го оптимизирате процесот на опрашување на вашата култура и да постигнете исклучителни приноси, искористувањето на моќта на комерцијалните бумбари може да ја промени играта. Бумбарите се ефикасни и сигурни опрашувачи и кога се користат стратешки во комбинација со правилни практики, тие можат значително да го подобрат множеството и квалитетот на плодовите. Во овој водич, ќе ви обезбедиме вредни сознанија, чекор-по-чекор инструкции и стручни совети за тоа како успешно да ги интегрирате комерцијалните бумбари во одгледувањето домати. Ајде да истражуваме во светот на опрашувањето со помош на бумбари и да ги отклучиме тајните за да ја максимизираме жетвата на домати. Ви требаат нашите совети за поставување кошница? Преземете го нашиот постер овде.

Совети за опрашување на доматите

Зумирање опрашување и траги од каснување

За да иницираат опрашување, бумбарите користат техника наречена опрашување со зуење. Тие се фаќаат за цветот и создаваат вибрации, помагајќи во преносот на поленот. Во рок од еден до четири часа, вилицата на бумбарот на цветот, попозната како траги од каснување, станува кафеава. Овие траги од каснување служат како индикатори за проценка на опрашувачката активност на бумбарите. Една посета на бумбар обично е доволна за успешно опрашување. Овошјето се случува откако цветот е соодветно опрашуван.

Опрашувањето треба да се случи пред да се затвори цветот. Времетраењето на отвореноста на цветот варира од еден до три дена, во зависност од условите на околината. За да го оцените напредокот на опрашувањето, соберете приближно 20 затворени цвеќиња од различни области. Неопходно е сите затворени цвеќиња да имаат траги од каснување. Затворените цвеќиња нудат прецизен приказ на статусот на опрашување. Цветовите отворени повеќе од еден ден обично покажуваат еден до пет траги од каснување.

Редовно следете ги перформансите на бумбарите со проверка на нивната работа најмалку еднаш на два дена. Кога бројот на траги од каснување се намалува на само еден или два по цвет, препорачливо е да се воведе нова кошница со бумбари.

Размислувања за температурата и влажноста

Бумбарите напредуваат во специфични температурни и влажни опсези. Тие се најактивни помеѓу 8 °C и 28 °C, со постепено намалување на активноста над 28 °C. Важно е да се обезбедат соодветни услови за бумбарите, избегнувајќи екстремни температури кои можат да ја попречат нивната активност. Дополнително, одржувањето на релативна влажност помеѓу 50% и 80% обезбедува оптимално ослободување на полен, додека екстремите надвор од овој опсег може да го попречат цедењето на овошјето.

Одржување на здравјето на растенијата

За да се зголеми успехот на опрашувањето, од суштинско значење е да се даде приоритет на здравјето на растенијата од домати. Различни фактори, како што се недостаток на вода, неурамнотежена исхрана, вируси, болести, штетници, екстремен раст, климатски услови и хемиски влијанија, можат да влијаат на здравјето на растенијата и да го намалат бројот на здрави цветови. Редовното следење, соодветната грижа и брзата акција против потенцијалните ризици придонесуваат за здрава култура и подобрување на резултатите од опрашувањето.

Позиционирање и видливост на коприва

За да се олесни ефективната комуникација помеѓу бумбарите и луѓето, од клучно значење е да се постави кошницата на видливо место. Ова им овозможува и на бумбарите и на луѓето лесно да се идентификуваат и да пристапат до кошницата. Освен тоа, погрижете се кошницата да биде поставена хоризонтално за оптимално функционирање.

Заштита од елементи

Заштитата на кошницата од неповолни временски услови е од суштинско значење за одржување на нејзината ефикасност. Заштитувањето на кошницата од кондензација и дождовница ќе помогне да се спречи оштетување и да се обезбеди благосостојба на колонијата на бумбари. Се препорачува правилно одржување на кошницата и редовни проверки за заштита од потенцијални ризици.

Поставување и количина на кошница

За оптимални перформанси, избегнувајте да собирате повеќе од три коприва заедно. Важно е да ги поставите кошниците на таков начин што излезите од кошницата ќе бидат насочени во различни насоки, подалеку од културата. Овој аранжман овозможува ефикасно движење и спречува пренатрупаност додека промовира ефективно опрашување.

Хемиска компатибилност

Бидете внимателни кога користите пестициди пред и за време на цветањето. Некои пестициди можат да бидат штетни за бумбарите и може да имаат долгорочни ефекти. Разговарајте за проблемот со вашиот советник, алтернативно консултирајте се со нашата апликација за несакани ефекти.

Со спроведување на упатствата наведени погоре, можете да го оптимизирате опрашувањето со бумбари за вашите култури на домати. Обезбедувањето соодветно позиционирање на кошниците, заштитата од неповолни временски услови и одржувањето на правилните фактори на животната средина ќе придонесе за благосостојбата на колонијата на бумбари и ќе ги подобри резултатите од опрашувањето.