Како да ги заштитите бумбарите на студ

Кога температурите паѓаат во текот на зимските месеци, бумбарите се соочуваат со предизвици да ги преживеат студените услови за да ја одржат својата продуктивност. Ја разбираме важноста да се создадат идеални услови за бумбарите да напредуваат и да ја оптимизираат нивната активност на опрашување. За да се обезбедат најдобри перформанси на бумбарите, од клучно значење е да се одржи температурата на нивната кошница помеѓу 28-33 °C. Тие имаат свои паметни начини за регулирање на оваа температура, или со вентилација за време на потопли температури или со инкубирање на потомството кога станува поладно.

Балансирање на активноста на опрашување и климата

За да се постигнат најдобри резултати од опрашување, од суштинско значење е да се дозволи мнозинството бумбари да се фокусираат на нивните активности за опрашување, наместо да ја регулираат внатрешната клима на кошницата. Различните температури можат да влијаат на однесувањето на бумбарите:

 • 8-11 °C:Бумбарите ќе почнат да бараат храна, активно опрашувајќи ги вашите култури
 • < 0 °C:Кога е екстремно студено, сите бумбари ќе останат внатре или околу кошницата за да го инкубираат потомството. Клучно е да се заштити потомството во такви услови за да се избегне оштетување

Имајте на ум дека влијанието на климата врз опрашувањето и квалитетот на колониите е исто така чувствително на времето. Колку подолго опстојуваат неповолните услови, толку е поголемо влијанието врз бумбарите и нивните перформанси.

Соодветна клима за опрашување со бумбари во оранжерии

Во тунелите или оранжериите, утринската температура треба брзо да се зголеми за да ја достигне минималната 24-часовна температура од 15 ºC за оптимален развој на растенијата. Кога вашата култура е здрава и просечната 24-часовна температура е најмалку 15 ºC, можете да се осигурате дека нема да има никакви проблеми со активноста на бумбарите за потрага по храна, што ќе доведе до ефикасно опрашување.

Поставување на коприва на ниски температури

За време на постудените месеци, од половина ноември до половина на февруари, стратешкото поставување на кошниците станува уште покритично. Еве неколку клучни совети за да обезбедите колонии на бумбари да напредуваат на ниски температури:

 • Топлината е клучна
  Ставете ги коприните во најтоплиот дел од тунелот/стаклена градина, осигурувајќи се дека ќе го зафатат утринското сонце. Проверете дали кошницата е во заштитена средина.
 • Изложеност на сончева светлина
  Поставете ги копривите на страната што прима најмногу сонце во студените периоди, максимизирајќи ја нивната изложеност на сончева светлина.
 • Покачена поставеност
  За оптимална контрола на температурата, поставете ги коприните над културата.

Управување со влажноста во зима

Додека ги одвлажнувате тунелите/оранжериите во зима, неопходно е да се внимава на бумбарите. Понекогаш, работничките бумбари може да се изгубат низ отворите и нема да можат да се вратат. За да го ублажите ова, размислете за користење мрежа секогаш кога е можно, или можете привремено да ги соберете пчелите работнички во кошницата за краток период користејќи го нашиот безжичен систем за пчелинепосредно пред одвлажнувањето.