Совети за опрашување на култури на отворено

Копертските бумбари обезбедуваат природно опрашување и кај внатрешните и кај надворешните култури. Ќе навлеземе во клучните принципи на опрашување на земјоделските култури на отворено и ќе истражиме практични совети за максимизирање на стапките на опрашување и севкупната продуктивност на културите. Од привлекување опрашувачи до имплементирање на техники за опрашување, имаме за цел да ве опремиме со знаење и алатки потребни за да обезбедиме бујни и просперитетни култури на отворено. Доброто опрашување кај културите на отворено може да се постигне со следење на препораките прикажани подолу.

Совети за опрашување на отворено

Тајминг

Воведете бумбари во областа 4-7 дена пред да започне периодот на цветање. Пчелите ќе почнат да опрашуваат веднаш штом ќе се отворат цвеќињата. Погрижете се кошницата да биде поставена во културата веднаш по породувањето или во рок од еден ден за да им се овозможи на бумбарите да најдат извори на храна.

Поставување

За да ги максимизирате резултатите од опрашувањето, рамномерно поставете ги копривите низ целата парцела. Бројот на потребни коприва зависи од културата и присуството на други инсекти кои опрашуваат. Поставете ја кошницата хоризонтално, така што бумбарите секогаш ќе имаат пристап до шеќерната вода што се снабдува со кошницата. Прочитајте повеќе за оптимално поставување на коприва со бумбари овде.

Соживот на бумбари и медоносни пчели

Бумбарите и пчелите можат да работат заедно за да го подобрат опрашувањето. Можете да ги ослободите двата вида пчели во исти култури. Сепак, одржувајте минимално растојание од 100 метри помеѓу кошниците на бумбарите и пчелите, држејќи ги пчелите надвор од видното поле. Оваа мерка на претпазливост е неопходна за да се спречат пчелите да бидат привлечени од шеќерната вода во копривите на бумбарите, особено ако главната култура сè уште не цвета.

Период на таложење на кошницата

Оставете ги бумбарите да се смират откако ќе ја наместите кошницата. Почекајте најмалку 30 минути пред да ги отворите вратите на кошницата. Движењата за транспорт и тресење може да ги направат бумбарите во почетокот немирни.

Температура и сенка

Заштитете ја кошницата со бумбари од прекумерна топлина предизвикана од директна сончева светлина, особено во топли периоди. Обезбедете доволно сенка за кошницата со тоа што ќе ја поставите во сенката на културата или ќе обезбедите дополнителна покривка. Прочитајте повеќе за бумбарите во топлина овде.

Одржување на кошницата

Држете ја долната страна на кошницата сува за да се одржат оптималните услови на кошницата. Погрижете се влезот на кошницата да биде видлив и за луѓето и за бумбарите за време на периодот на цветање. Ова може да го постигнете со ставање на кошницата на гајба или куп камења. Дополнително, отстранете ги сите цветни плевели во и околу областа за опрашување, бидејќи бумбарите може да ги посетат наместо целната култура.

Заштита од ветер

Заштитете ја кошницата од силни ветрови така што ќе ја ставите на заштитено место или ќе ја прицврстите на место со тегови или други мерки за стабилизирање.

Хемиска компатибилност

Бидете внимателни кога користите пестициди пред и за време на цветањето. Некои пестициди можат да бидат штетни за бумбарите и може да имаат долгорочни ефекти. Разговарајте за проблемот со вашиот советник, алтернативно консултирајте се со нашата апликација за несакани ефекти.

Следејќи ги овие упатства, можете да ја оптимизирате ефективноста на опрашувањето со бумбари во вашите култури.